سازمان اقدام آشکار جهانی

آشکارسازی (برون‌آیی)

زمانی که یک دگرباش جنسی، تصمیم می‌گیرد هویت یا گرایش جنسی خود را برای خود، خانواده، اطرافیان و یا جامعه، آشکار کند و احساسات خود را در این زمینه با دیگران در میان بگذارد، او  درباره دگرباشی جنسی خود آشکارسازی انجام داده است. آشکارسازی که معادل Coming out در زبان انگلیسی در نظر گرفته می‌شود ممکن است با تعابیر دیگری مثل “بیرون آمدن از پستو یا گنجه” به کار برده شود. طبیعتا “کسی که داخل گنجه است” به این معناست که درباره وضعیت خود آشکارسازی نکرده است. برون‌آیی یکی از مسائلی است که بسیاری از فعالان در زمینه دگرباشان جنسی، بخصوص در کشورهای غربی، آن را عاملی مهم بر تغییر جامعه می‌شمردند. آن‌ها می‌گویند اگر انسان‌ها در نزدیکی خود، بطور مثال در خانواده یا در میان دوستان و همکاران، همکلاسی‌های مدرسه و دانشگاه یا هر کجای جامعه، با چهره‌های دگرباش جنسی رودررو شوند، بتدریج بر وحشت‌های (فوبیای) خود نسبت به این افراد، می‌توانند کنار بیایند و این بخش از جامعه را نیز مانند دیگر افراد عادی جامعه قبول کنند. به این شکل، می‌توان زندگی آسوده‌تری برای دگرباشان جنسی، در مجموع در جامعه حاکم کرد هرچند برون‌آیی سختی‌ها و مصائب خود را بر هر فرد خواهد داشت و در برخی موارد، برون‌آیی می‌تواند باعث شدت گرفتن وحشت‌ها (فوبیا) بر شخص دگرباش جنسی باشد و او را قربانی خشونت‌های کلامی و فیزیکی سازد.

آشکارسازی مراحل متفاوت و متعددی دارد. بسته به زمان و موقعیت ممکن است یک فرد به این نتیجه برسد که باید با دوستان خود یا حتی خانواده خود آشکارسازی کند. همچنین دلایل مهمی می‌توان برای آن برشمرد، که می‌تواند سرمنشاءِ درونی و احساسی داشته باشد یا شرکت در یک جنبش عدالت‌خواهی باشد و یا به دلایل دیگر. دگرباشان جنسی معمولا پس از آشکارسازی‌های مهم خود (آشکارسازی با جامعه یا با خانواده)، شاهد تغییرات چشمگیری در زندگی خود می‌شوند.

پرونده ادامه‌دار مجله «اقلیت» در شماره دوم تا ششم خود، با موضوع «آشکارسازی: پرونده‌ای درباره آشکارسازی اقلیتی‌ها» است. فایل پی‌دی‌اف‌های مجله را از لینک‌هایی که در ادامه می‌آید می‌توانید دریافت کنید. در این پرونده خواهید خواند: مقالاتی از نویسندگان مختلف، خاطرات آشکارسازی دیگران، سلسله مقالات روان‌شناس بالینی به قلم صدرا اعتمادی و معرفی زندگی بازیگران هالیوودی که آشکارسازی کرده‌اند.

هوموفوبیا

هوموفوبیا یک هراس نامعقول نسبت به همجنس‌گرایان است که به شکل‌های گوناگون همچون نفرت، تعصب، تحقیر و بیزاری در افراد نمود پیدا می‌کند. دلایل زیادی برای به وجود آمدن این ترس در برخی افراد برشمرده شده است. برابر آن را در فارسی همجنس‌گراستیزی، همجنس‌گراگریزی یا همجنس‌گراهراسی می‌دانند. این اصطلاح همچنین برای هراس از تراجنسی‌ها و دیگر گروه‌های دگرباش جنسی نیز استفاده می‌شود، هرچند که واژه‌هایی از قبیل لزفوبیا، تراجنسی‌هراسی/ستیزی و بای‌فوبیا برای استفاده در این عرصه وجود دارند. هر ساله در  ۲۷ام ماه می، مصادف با خارج شدن همجنسگرایی از لیست بیماری‌های سازمان جهانی بهداشت (۱۹۹۰) در کشورهای مختلف رژه‌های غرور (پراید) برگزار می‌شود و دگرجنسگرایان و دگرباشان جنسی این روز را روز مبارزه با هوموفوبیا نام نهاده و در این رژه‌ها شرکت می‌کنند.